maanantai 31. elokuuta 2009

Hans Välimäki ihastututtaa




Oon täs viime aikoina tykästyny Hans Välimäen ruokiin. Erityisesti juuri tohon Lusikka Soppaan kirjaan, joka sisältää aina kokonaisuuden leivästä, salaatista ja keitosta. Ja täytyy sanoa, että tykkään ideasta. Mökillä tuli joka päivä leivottua aina yksi leipä tuosta kyseisestä kirjasta. Ja yks nousi yli muiden, niin täytyyhän tämä laittaa tännekkin. Kyseessä on Campaillou, ranskalainen kova, tummakuorinen maalaisleipä pehmeällä sisuksella. Ohjetta voi aina muunnella, itse lisäsin muutaman teelusikan suolaa ja tein ilman juurta, kun mökki olosuhteissa tehtiin.




Campaillou

Juuren kanssa:
5dl vettä
1½dl leipäjuurta
½ pakettia hiivaa
6dl vehnäjauhoja
4dl hiivaleipäjauhoja ( Itse käytin jotain monivilja jauhoi tai jotain vastaavaa)
2½dl ruisjauhoja
2tl suolaa


Ilman juurta:
5dl vettä
1paketti hiivaa
7dl vehnäjauhoja
4dl hiivaleipäjauhoja
2dl ruisjauhoja
3tl suolaa


Kaada vesi ( ja jos teet juuren kanssa niin myös juuri) kulhoon. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää kaikki ainekset paitsi suola. (jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhojen joukkoon.) Vaivaa taikinaa 15minuuttia. (Itse vaivasin vain noin 10 minuuttia käsillä, ja aika tietenkin vähenee vähäsen jos käytät konetta.) Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 10minuuttia, niin, että taikina irtoaa hieman reunoista.
Jauhota pyöreä uunivuoka (tai jokin muu kohotusastia) ja siirrä taikina siihen. Peitä leivinliinalla ja anna taikinan levätä 45minuuttia. Hyvä kohotus paikka on vaikka takan tai leivinuunin lämmin päälynen tai jos laitat mikroaaltouunin oven kiini ja taikinan sinne.
Asettele taikina kahtia tai muotoile haluamaksesi ja aseta takaisin vuokaan tai uuni pellille. Anna taikinan levätä toiset 45 minuuttia. Jauhota pöytä.
Nosta taikina varovasti pöydälle. Leikkaa se osiin (kirjassa sanotaan leikattavan kuuteen osaan, mutta kun itse tein puolikkaan taikinan, tein siitä kaksi leipää) ja kääntele osat vartovasti jauhotetun liinan päälle niin sanottu pohja ylöspäin. Anna taikinan nousta 1,5 tuntia. Käännä halutessasi oikein päin. (Itse en kääntänyt) Paista leivät 22 asteessa 35 minuuttia.
Heitä uuniin ainakin desilitra vettä, jotta saat uuniin kosteutta. Kun vielä avaat uuninluukun 25minuutin paistamisen jälkeen, leipiin muodostuu rakea kuori. Leivät ovat valmiita kun ovat tarpeeksi ruskeita.

6 kommenttia:

  1. Hei!
    Löytyykö kirjasta myös juuren ohje, vai käytettiinkö siinä taikinasta otettua juurta?

    t. Mari

    VastaaPoista
  2. Heippa! Kiva, että joku edes on käynyt näillä sivuillani =) Kirjasta löytyy erikseen ohje juureen, jos haluat sen niin laita ihmeessä viestiä! :)

    VastaaPoista
  3. Miellelläni sen juurenkin ohjeen ottaisin :)

    t. Mari

    VastaaPoista
  4. Selvä! Laittelen sen tuohon etusivulle mahd. pian :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos juuren ohjeesta! Tätä täytyy kokeilla kotona. Jos on hihassa muita yhtä toimivan oloisia leipäohjeita, niin pistä ihmeessä tulemaan. Kiva että vielä 2000-luvulla jotkut jaksaa leipoa leipää itse, eikä osta kaikkea marketeista...

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi! Nyt on ollut blogin päivityksessä muutaman kuukaden tauko, mutta eiköhän tässä kohtapuoliin jotain keksitä! Ja en ole nyt lähi aikoina kerennyt leipomaan leipää, mutta heti kun kerkeän leipomaan ja löydän uuden, hyvä oloisen ohjeen, postaan senilman muuta tänne.

    VastaaPoista