torstai 18. helmikuuta 2010

Ihanaakin ihanampi; Bataatti!

Huh, vihdoinkin pääsee jälleen päivittelemään tätä sivustoa. Tosiaan, pahoittelen vielä kerran tätä pitkäksi venynyttä "joulutaukoa", yritän nyt päivitellä vähän paremmin, kun jotain päivitettävää näköpiiriin ilmestyy. Nyt olisi kuitenkin vuorossa aivan tuore resepti, minkä juuri tunti sitten sain valmiiksi ja pääsin syömäänkin tätä herkkua. Kyseessä on siis Bataattisosekeitto, jonka kanssa tarjosin yrttiöljyä, joka antaa keiton päälle ihanan pirtsakan kirkkaan vihreän värin.
Tämä sosekeitto sopii ihanasti kylmään talvipäivään ja on ihanan täyteläistä ja riittoisaa, mutta kuitenkin mukavan kevyttä.



Bataattisosekeitto

1 bataatti (paino n. 500g)
3 keskikokoista porkkanaa
4 pientä perunaa
1 palsternakka
3 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 1l vettä
3/4 pakettia voimakasta koskenlaskija
sulejuustoa (mustalla reunalla)
½dl kuohukermaa (joko löysäksi vaahdotettuna tai aivan normaalisti
vaahdottamatta)
1 laakerinlehti
maun mukaan suolaa
   maun mukaan kuivattuja chilihippuja
4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
maun mukaan kuivattua timjamia
 (paahdettua paprikajauhetta)

Yrttiöljy

1 ruukku rucolaa
vajaa ruukku basilikaa
n. 1dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria


Sosekeiton teko:
Pilko ja kuori kasvikset, laita kattilaan laakerinlehti, vihannekset ja kaada vesi perään.
Keitä kasvikset täysin kypsiksi. Kun kasvikset ovat kypsiä ota laakerinlehti keitosta pois
ja soseuta keitto sauvasekottimella. Laita keitto takaisin hellalle, mausta, lisää koskenlaskija juusto
pieninä paloina sekä viimeiseksi kerma. Anna kuplia rauhallisesti. Jos koet tarpeelliseksi, soseuta
keitto sauvasekoittimella vielä uudelleen tai siivilöi keitto. Tarjoa yrttiöljyn ja paahdetun leivän
kanssa.


Yrttiöljyn teko:
Laita öljy, rucola, basilika, mausteet ja valkosipuli (korkeaan) astiaan.
Soseuta sauvasekoittimella niin, että öljystä tulee mukavan kirkkaan vihreätä.
Tipottele yrttiöljy kuuman keiton päälle.






18 kommenttia:

  1. moooooooi!
    miks et oo kirjotellu pitkään aikaa :(
    sul on hyvä blogi ja haluisin et kirjottaisit tätä useemmin :DD
    noikuvast on kivoja ja osaa sun resepteistä oon kokeillukki ja oon toennu et ne on tosi hyvii!

    VastaaPoista
  2. Julkasen kyllä lähes kaikki kommentit, mutta en viitsi julkaista tuollaisia turhanpäivisiä kommentteja.. Ei se kritiikistä ole kyse, kyllä mä kritiikkiä varsin hyvin kestän ja kaikilla saa olla omat mielipiteet. Ja jos on jotain kritikoitavaa niin miksi et voi esiintyä omalla nimellä tai vaikka tulla puhuu päin naamaa?

    Toinen anonyymi:
    Ihanaa, että joku tykkää! :) Pyydän anteeks, en oo kerenny kirjottelemaan koska on koulussa ja muualla ollut niin paljon kiirettä, mutta lupaan päivitellä enemmän kuhan vaan sopiva rako tulee. Seuraavaks on tulossa terveiset Ylläksen suunnasta missä ois vähän Raclette juttuu ja Ranskalaista sipulikeittoo :)

    VastaaPoista
  3. Ja jos on jotain kritikoitavaa niin miksi et voi esiintyä omalla nimellä tai vaikka tulla puhuu päin naamaa?
    kirjotit noin ja totta on se munkin mielestä että omalla nimelle toki vois ainaki tollasta krtiikkiä sanoo mutta kaikilla eiehkä kuitenkaa oo mahollisuutta tulla sanoo päin naamaa :D mut mä tykkään sun blogistas ja kiva jos alat taaas kirjottelee vähä useemmin :D ja ku sanoit et harjottelet ruuan esillepanooo nii siis sä oot ainaki mun mielstä kehittyny vaik en mikääasiantuntija arvostelija ookkaa mut aattelibnn vaa sanoo oman mielipiteen! :DD'

    terkuin riina :))

    VastaaPoista
  4. Riina: Puhut aivan totta, mutta luulen, että tämän henkilön joka täällä kiertelee haukkumassa reseptejä yms. niin on sen verran lähellä, että voisi aivan ilman ongelmitta tulla mulle puhuu ihan päin naamaakin...
    Ja kiitos paljon! Ihana, että tykkäät tästä ja olet tota mieltä :) Kommenttisi piristi paljon tätä päivää, kiitti paljon.

    VastaaPoista
  5. ööö hiukan kummalista jos on mahollisuus tulla antaa kritiikkiä ja palautetta päin naamaa nii miks sitä sit ei tee. veikkanpa vaa että kyseessä oleva henkilö on kateellinen sun taidoille koska ainakin mun mielestä nää resepit vaikuttaa hyviltä ja kokeilemisen arvosilta!!
    riina :)

    VastaaPoista
  6. Riina: No niin todella on juu kummallista... Joo veikkaan samaa! :D Ei vai. Kiitos paljon taas kehuista :) Ihana jos tykkäät! Kokeile ihmeessä reseptejä, ei nämä loppuenlopuksi oo ees kovin vaikeita. (:

    VastaaPoista
  7. ole hyvä! oikeesti vaikutat tosi taitavalta ku oot viel sillei "nuoriki" siis sillei et sul eii oo mitää 20 vuoden kokemusta vaik oikeesti silt vaikutastt et oisit käyny monet kokkikoulut ja et kokemusta löytyy! kirjotit tuol racuette grillisä vai miten se nyt kirjotetaankaa nii paljo sellaset maksaa?
    riina

    VastaaPoista
  8. Onhan se tietenkin totta, että moni meikäläisen ikänen ei varmastikkaan ole näin kiinostunut ja rakastaa ruoanlaittoa kun minä... Ja en nyt halua ylistää itteäni, mutta oonhan mä varmasti laittanut ruoka ja taitoa löytyy enemmän mitä normaalisti minun ikäsellä.

    Ja Racletesta en hintaa tiedä, kun en ite ole ostanut sitä. Mutta katoin Prisman sivuilta niin sielä myytiin 65 eurolla, mutta se oli vähän eri näkönen mitä tuo meijän. Mutta varmasti jossain siinä paikkeilla se hinta pyörii.

    VastaaPoista
  9. okei kiitti tiedosta :)
    t.riina :D

    VastaaPoista
  10. eikäääääää! taaas hirveeen pitkä väli sun kirjotuksissas :( ois nii kiva lukeee paaaljon useemmin!
    tosin luinki tuolt et koulus sul on ollu paljo hommaa mut anteeks pyydän silti et kirjottaisit useemmin! oon nimittäin kokeillu näitä sun reseptejä ja ne on muute tosi hyviä!!
    terveisin Piia :)

    VastaaPoista
  11. Mari; En omasta mielestäni ole täällä blogissa itseäni ylistäyt tms., en tiedä mistä tuon väitteen tempaisit, että olen ylistänyt täällä itseäni? Otan kaiken palautteen vastaan, itte tykkään vastaanottaa rakentavaa kritiikkiä melkein enemmän kun pelkkiä kehuja, mutta sinun lähettämäsi kommenttien kaltaisille kommenteille en anna arvoa, koska se on pelkkää haukkumista. En jaksa vaivata päätäni tuollaisella.

    Piia: Pitkä tauko on joo ollut, ja olen siitä NIIIIIIIIIN pahoillani! Haluaisin itsekkin kirjoittaa paljon useammin, mutta koulu on näin loppu metreillä se mikä menee ensimmäiseksi. Mutta kiitos, ja kiva, että olet kokeillut mun reseptejä :)!

    VastaaPoista
  12. Ihan tosissaa, onko tässä pokasta koko juttu kiinni? Säkö kirjotat mulle haukkuja niin kauan, kun mulla pettää hermo tai poistan koko blogin? Sekö on sun tavote?

    VastaaPoista
  13. itseasias en vaa nii kauan ku sä tajuut laskeutuu maanpinnalle ja nii kauan ku vastaat sulle tulevii kysymyksii etkä vaa ohita niitä... ja jos kerran kaikkia haukkuja ei jaksa julkasta nii miten kaiken positiivisen`???

    VastaaPoista
  14. Mulla on jalat naulattu asfalttiin enkä todellakaan leiju missään sfääreissä. Ja positiiviset kommentit tottakai julkaisen, ei ole mitään syytä miksi en julkaisisi. Ja ohitan vain kommentit mihin ei mielestäni ole tarpeellista vastata.

    VastaaPoista
  15. Sulla näköjään on musta kuva kusipäisenä ämmänä, tän blogin perusteella. Mutta tosielämässä en todellakaan ole sellainen. Ihmiset ymmärtää asiat erilailla ja voi muodostua tietynlainen kuva ihmisestä jota ei edes tunne. Täällä blogissa voi olla jotain tekstiä mitä olet ymmärtänyt erilailla mitä olen sen alunperin tarkoittanut.
    "No onneks oon korkeemmalla kun sä"
    Eikö tuo sitten ole yhtään itserakasta muka...
    Jos sä tuntisit mut niin voisin ymmärtää noi sun kommentit et miten oon lapsellinen ja leijun sfääreissä yms. , mutta mielestäni blogi tekstin perusteella on aika vääryys mennä noin arvosteleen vierasta ihmistä.

    VastaaPoista
  16. muista sellane et netis voi kuka vaa olla mitä vaa...... enkä kyllä oo sua missää vaihees itserakkaaks haukkunu.

    VastaaPoista