maanantai 15. maaliskuuta 2010

Ranskalaisia makuja

Jeesh. Täällä taas. On taas menny aikaa viime päivittelystä ja jälleen pahoittelut siitä. Aikaa vaan ei meinaa millään riittää tän blogin päivittämiseen, mutta parhaani ainakin yritän tehä, jotta vähän edes ajantasalla pysyttäs.
Elikkäs tossa vkolla 9 vietettiin tääläpäin hiihtolomia ja meijä perhe vietti sen tuolla pohjosen Ylläksellä. Sielä tuli kokkailtua sitä sun tätä. Niinkun jo aikoja sitten lupasin laittaa tänne yhden lempikeittoni, nimittäin Raskalaisen sipulikeiton ohjeen. Ja nyt sitten viimein saan läiskästyä sen ohjeen tänne, kun tuli sielä Ylläksen mökissä tehtyä. Ja hyvää oli! Muuta ei voi sanoa. ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Itselle lorahti mustapippuria aivan inusen liikaa, mutta muuten onnistu varsin hyvin. Jälkeenpäin kun äidin kanssa pohdittiin mitä olisi toisin voinut tehdä niin aateltiin, että pienen makeuden saamiseks keittoon voisi hyvä lisä olla tilkka makeata siideriä (omenaa tai päärynää). Voi olla, että jotain muutakin tuohon keittoon laitoin tai tein toisin mitä alhaalla olevassa ohjeessa, mutta ei nyt muistu mieleen mitään kovinkaan merkittävää. Myös määrät eivät ole mitenkään tarkat vaan silmämääräsesti saa kattoo mikä tuntuu hyvältä, tämä käytäntö mulla oli keittoo tehdessä. Tää ohje on Hans Välimäen super hyvästä, aikaisemminkin jo mainitusta Lusikka Soppaan! - kirjasta. Toki ohjetta on muokattu oman maun mukaiseksi ja tehty omalla tavalla. Kunhan taas aikaiseksi saan niin tuloillaan olisi lisää terveisiä Ylläkseltä sekä hyvä pastavuoka ruoka Ruovedeltä.




Ranskalainen sipulikeitto
4 annosta

n. 7 isoa sipulia
öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 oksaa tuoretta timjamin oksaa tai maun mukaan
muutama teelusikka kuivattua
2-3 rkl sokeria
1-1½dl valkoviiniä
(n.½-1dl makeaa siideriä)
7-8dl lihalientä
mustapippuria, suolaa
joko kahdeksan palaa hyvää patonkia tai
4 siivua vaaleaa leipää
Emmental, Polar tai muuta samantapaista kovaa juustoa

Kuori sipulit ja leikkaa sipulit puolikkaiksi, suht ohuiksi renkaiksi (Eli leikkaat sipulin puoliksi ja tavallaan
kapeasta "kärjestä" leikkaat puolikkaita renkaita)
Kaada sipulit pannulle ja paista ne pienessä määrässä öljyä kunnes ne ovat pehmoisia ja melkeimpä
tumman ruskeita. Kun sipulit ovat olleet jo hetken aikaa pannulla lisää sokeri. Sokeri tuo
pientä makeutta keittoon sekä poistaa sipulin kitkerää/väkevää makua. Älä laita
sokeria kuitenkaan niin paljoa, että sipuleista tulee selvästi makeita/ liian makeita.
Jos käytät tuoretta timjamia lisää se jo sipuleitten paisto vaiheessa.
Kun sipulit ovat paistettu siirrä ne reilun kokoiseen kattilaan ja kaada valkoviini (ja/tai siideri),
jonka jälkeen lihaliemi ja valkosipuli (voit myös pyöräyttää valkosipulia pannulla hetken
paistovaiheessa ja ottaa sitten pois ja lisätä takaisin hiukan myöhemmin).
Hauduttele lempeällä lämmöllä parisin tuntia (puolitoistakin on vallan riittävä aika.)
Lisää mieleisesi määrä suolaa ja pippuria muistaen kuitenkin, että mausteilla ei saa peittää
sipulin hyvää makua.
Annostele valmis keitto uunia kestäviin astioihin, aseta leipä-/ patonkiviipale(et) päälle
sekä juustoraaste leipien päälle. Paista uunissa grillivastuksella, kunnes pinta on kauniin
kullanruskea.


                                          

2 kommenttia:

  1. NAMMMM
    näyttää iha sairaa hyvältä! muutenk ikaikki reseptit on kivoja ja selkeesti kirjotettuja =)) ihana blogiii!

    VastaaPoista
  2. Se ei pelkästään näytä, vaan on älyttömän hyvää :)! Kiitos paljon!

    VastaaPoista