Meillä on perheemme kanssa perinne, että teemme aina joskus omaa pizzaa, niin, että jokainen tekee itsellensä pizzan mieleisillään täytteillä. Itse olen tykästynyt ns. "italialaiseen pizzaan", johon laitan tomaatti siivuja, ihanaa, hyvälaatuista buffalo mozzarellaa ja muutaman siipaleen prosciutto kinkkua, paistamisen jälkeen reilu kasa rucolaa ja loraus hyvää extra-virgin oliiviöljyä. Mielestäni pizzassa pitää olla ohut, rapea ja maukas pohja ja tuon kaltaista reseptiä on tullutkin metsästettyä. Perheellämme on yksi, hyvä ja maukas resepti pizza pohjaan jota olemme jo kauan käyttäneet, mutta halusin kokeilla erilaista reseptiä vaihteeksi. Niimpä otin esiin muutama kuukausi sitten ostamani, aivan taivaallisen hyvän ja perusteellisen leipä kirjan, joka on Richard Bertinetin käsialaa, nimeltään kirja on Leipää monella tavalla. Ostin kirjan Suomalaisen kirjakaupan alesta 15eurolla, oikea hinta olisi ollut 45euroa. Tuosta kirjasta löysin tosi hyvän pizza pohjan ohjeen. Kyseisellä ohjeesta pohjasta tulee helposti työstettävä, käsillä sopivasti muotoiltava, rapea pohja. Kuva ei anna pizzan maulle mitään oikeuksia, mutta laitan sen tähän kuitenkin. Kokeilkaa ihmeessä! Taikinasta tulee yksi iso pellin kokoinen suorakulmainen pizza sekä kaksi pyöreätä suht kookasta pizzaa. Koska kirjassa taikinan työstämisohjeet ovat selitetty kuvien kanssa, on niitä ilman kuvia ehkä hiukan vaikea ymmärtää, mutta yritin selittää parhaani mukaan. Kirja on myös ostamisen arvoinen ;)
Pizzapohja Richard Bertinetin mukaan
15g tuorehiivaa
500g hiivaleipäjauhoja
10g suolaa
50g oliiviöljyä
320g vettä (mahd. 10-20g enemmän jos on liian kiinteää)
pinnalle vehnäjauhoja
Hiero hiiva sormenpäillä jauhojen sekaan. Lisää suola, oliiviöljy ja huoneenlämpöinen vesi. Sekoita aineet sekaisin. Siirrä taikina kulhosta jauhottamattomalle työtasolle. Taikina on tässä vaiheessa löysää ja pehmeää, näyttää paksulta, tahmealta puurolta. Voit aluksi ihmetellä miten noin löysästä taikinasta saa mitään tehtyä, mutta tämä toimii oikeasti! Tuloksena on ihanan kimmoisa ja pehmeä taikina. Tämän tekniikan tarkoituksena on ns. "taittaa" taikinan sisään ilmaa, niin, että siitä tulee pehmeää ja ilmavaa. Unohda kaikki mitä sinulle on aikaisemmin opetettu taikinan voimakkaasta vaivaamisesta. Rupea työstämään taikinaa. Liu'uta ensin sormet taikinan alle, kuten haarukat, peukalot taikinan päällä. Venytä taikinaa ylös ja päästä sitten alaosa taikinasta poispäin sinusta takaisin työtasolle. (Tässä vaiheessa taikinan tulee olla liian tahmeaa nostettavaksi.) Vedä taikinan etuosaa itseäsi kohti, nosta sitten takaisin kaaressa (niin, että taikina saisi ilmaa sisäänsä) samalla venyttäen eteen ja sivuille reunoilta taivuttaen. Toista tätä liikesarjaa. Vaikka tämä tekniikka tuntuu ensiksi hankalalta, ymmärrät rytmiin päästyäsi, että saat taikinan työstettyä yhdellä ja samalla saumattomalla liikkeellä.
Taikinaa työstäessäsi taikina alkaa tuntua käsissäsi elastiselta ja eläväiseltä. Jatka liikesarjaa, kunnes taikina irtoaa hyvn työtasosta, alkaa näyttää silkinpehmeältä ja tasaiselta, silti joustavalta ja eläväiseltä -ymmärrät käyttämieni verbien merkityksen kun tunnet sen käsissäsi ja tiedät, että se on valmista-
Tällä tekniikalla työstät taikinan 5minuutissa!
Seuraavaksi jauhota työtaso kevyesti. Aseta taikina sille ja muovaa palloksi taittelemalla reunoja keskustan päälle, painelemalla huolellisesti, pyörittäen taikinaa samalla. Käännä koko pallo ympäri ja venytä sekä painele reunat sen alle.
Kohota taikinaa 70 minuuttia tai yön yli jääkaapissa, näin taikina saa makua ja rakennetta enemmän.
Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kolmeen osaan, tee jokaisesta pallo, käyttäen samaa "reunat keskustaan taitellen" tekniikkaa kuin muutama rivi ylempänä. Anna levätä 10minuuttia. Jauhota työtaso kevyesti ja tasaisesti, jotta taikina ei jää lautaan kiinni.
Paina kämmenen kantaosa pallon keskelle ja työnnä poispäin itsestäsi niin, että taikina venyy. Käännä taikinaa ja toista sama. Jatka venyttelyä, kunnes sinulla on edessäsi suurinpiirtein pyöreä pizzapohja. Reunan tulisi olla hiukan keskiosaa paksumpi.
Täytä pizzapohjat haluamillasi täytteillä. Kohota n. 10 min. Laske uunin lämpötila 240 asteeseen. Nosta pizzat leivontakivelle tai uunipellille ja paista 10-12 min, kunnes reunat ovat kullan ruskeat.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
huuuoh sulla tulee nykyään hirvein harvoin päivityksiä tyylii kerran kuus nii enpä taida enää jaksaa käydä kattelemas tääl :( harmi koska tykkäsin sun blogistas :((
VastaaPoistaOlen pahoillani, et varmaa enää usko mua, mutta koulun piikkiin taas :s Kaks viikkoo jäljellä ja just on koe viikko niin on pitänyt lukee ja nyt on ollu vähän muutakin niin en ole kerennyt päivittää. Sori. :(
VastaaPoistaaijaaha....kai se sit vaa on uskotava! toivottasti kesäl sul on aikaa!!
VastaaPoista:s Kesällä kyllä on pakko löytää aikaa tän blogin päivittelylle, on tää nyt ollu kyllä niin retuperällä... Ens viikoks olen suuntaamassa Kööpenhaminaan, sen jälkeen laittelen päivityksiä :)
VastaaPoistamoikka! mulla on kaks pientä lasta. 1,5 ja 3 vuotiaat ja kiertelen aina netistä kattomassa erilaisia ruokareseptejä :) mietin tässä vaan sellaista että sopiiko nää sun blogin reseptit myös lapsille vai onko ne kovin mausteisia tai muuten sellasia mitkä ei välttämättä sovi lapsille? reseptit vaikuttaa nimittäis ainakin mun suuhun hyvälle mutta miten sun mielestä lapsille?
VastaaPoistaT.Anne
Moi Anne!
VastaaPoistaMielestäni mm. bataattisosekeitto sopii hyvin nuorillekkin lapsille, koska bataatti on itsessään makeahkoa. Itse tykkään suhteellisen maustetusta ruoasta, joten ohjeissa on mausteita aika paljon.
Jos kokeilet blogini ruokia voi olla hyvä tehdä niin, että et laita eka paljon mausteita vaan lisäät sit sen mukaan mikä suussa tuntuu hyvältä. :)
Terkuin Miia
okei! kiitos tiedosta! ajattelin itsekki toto bataattikeittoa :D se näytti hyvältä ja ihan sillain terveelliseltä vaihtoehdolta lapselle! kiitos hei vinkistä!
VastaaPoistaOllos hyvä vaan :)
VastaaPoista