Eli siis Mari tuossa kyseli Hans Välimäen Lusikka Soppaan kirjasta löytyvän juuren perään, joten laitan sen nyt tänne kaikkien nähtäväksi. Tämä on siis suoraa tuosta kyseisestä kirjasta enkä sitä itse ole päässyt vielä kokeilemaan, joten jos olette itse joskus kokeilleet, niin laittakaahan ihmeessä omia kokemuksianne tästä!
Tämän juuren tekeminen vie melkeimpä kaksi viikkoa, mutta on sen ajan väärti.
1. Päivä
1 Terttu luomuviinirypäleitä (tai tavallisia)
4dl haaleaa vettä
1dl vehnäjauhoja
Pane rypäleet harsoliinan sisään. Solmi kulmat kiinni niin, etteivät rypäleet karkaa ulos.
Sekoita vesi ja jauhot isossa kulhossa vispilällä. Aseta rypälenyytti kulhoon ja peitä kannella. Säilytä huoneen lämmössä.
2. Päivä
Tuoksuttele. Seoksen tulisi tuoksua "hedelmäisen hiivaiselle."
4. Päivä
1dl haaleaa vettä
1dl vehnäjauhoja
Lisää seokseen vettä ja jauhoja vispilällä sekottaen, mutta niin, etteivät rypäleet karkaa liinan sisältä.
Seoksen tulisi olla väriltään ruskean purppuraista ja tuoksua viinaiselle.
5.-9. Päivä
Tarkkaile juurta. Pinnalla pitäisi olla kellertävää liejua.
Jos pinnalle on muodostunut hometta, poista se ja lisää seokseen taas 1½dl vettä ja 1dl vehnäjauhoja. Tuoksun pitäisi olla pehmeän hiivainen.
10.-14. Päivä
Poista rypälenyytti. Nyt alkaa varsinainen juuren ruokinta. Ruoki juurta neljän päivän ajan kerran päivässä aina samaan aikaan. Sekoita juurta vispilällä. Lisää 2dl vettä ja 1dl vehnäjauhoja sekoittaen.
15. Päivä
Nyt juuren pitäisi tuoksua "hyvälle" hiivalle, värin tulisi olla vaalea ja pinnalla vaaleaa nestettä.
Nyt juuri on valmis käytettäväksi.
Säilytä juurta huoneen lämmössä ja ruoki sitä joka päivä. Jos et leivo joka päivä, säilytä juurta jääkaapissa. SIlloin ruokkimisväli on lyhyempi (2-3pvä). Pakasta taikinajuurta 2-4dl erissä ja käytä tarpeen mukaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti