Heipsan taas! Pääsimpäs nyt vihdoinkin sitten päivitteleen näitä sivuja, tosiaan, anteeksi vielä,
että en ole kerennyt käymään päivittelemäs, mut viime viikot on ollut hyvin kiireisiä.
Mutta kuitenkin, lähiviikkoina on ollut myös kaikkea mukavaa ruokaan liitttyvää;
On ollut PartyLite kutsut johon sain sitten tehtäväkseni leipoa, ja tulihan siinä koko sunnuntai leivottua.
Aikaan sain kolme piirasta, vaikka itse sanonkin niin todella maukkaita piirakoita sain väkerrettyä.
Tuossa viime perjantaina äiti taas väsäsi niin huippuhyvät thai-pöperöt, että kyllä thaimaalainen ravinto-
la kalpenee äitin paistetulle riisille.
Ja viime loppuviikon käynnissä oli tietenkin Viini, Ruoka&Hyvän olon messut.
Ja niinhän minä innokkaasti tahdoin päästä sinne, varsinkin sen jälkeen kun kuulin, että
yksi lempi kokeistani Hans Välimäki tulisi sinne markkinoimaan uutta Mummola- kirjaansa.
Laittelen nyt eka tämän Lime-sitruunatortun ohjeen, ja viikonlopun aikana mahdollisesti
sit loppu jutut :) Toivottavasti tykkäätte!
Kolmen Piiraan Sunnuntai
Eli siis PartyLite kutsuille tuli leivottua kolme piirakkaa, leivoin marjapiirakan ohuella ja rapealla
pohjalla, sitten oman version Quiche Lorrainesta, sekä lime-sitruuna tortun.
Ja ai että, kyllä oli hyvää. Kandii ihmeessä kokeilla varsinkin tuota marjapiirakan ja sitruuna-lime
tortun pohjaa. Oli aivan ihana vaihtelu sellaselle höttö pohjalle :)!
Maailman paras muropohja
Tauikina riittää kahteen halkaisijaltaan 30cm:n kokoiseen piirakkavuokaan.
250g voita
3½ tomusokeria
ripaus suolaa
8½dl vehnäjauhoja
4 munankeltuaista
4rkl kylmää maitoa tai vettä
Taikinan teko:
Voit tehdä taikinan joko käsin tai monitoimikoneella, itse tein monitoimikoneella, ja näin se
sujuu nopeammin ja tulos on tasaisempi.
Sekoita voi, sokeri ja suola tasaiseksi taikinaksi ja lisää joukkoon jauhot ja keltuaiset.
Kun taikina pysyy hyvin koossa ja näyttää muruiselta, lisää maito tai vesi. Taputtele ja pyörittele
taikina palloksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja painele tai pyöritä taikinaa. Tarkoitus on, että vaivaaminen ja sekoittaminen jää mahdollisimman vähäksi, sillä muuten taikinasta tulee sitkoisaa. Silloin se käpristyy eikä sii-
tä tule hyvää.
Painele taikina lyhyeksi ja paksuksi tangoksi, kääri se tiukasti kelmuun ja nosta jääkaappiin
lepäämään vähintään tunniksi.
Leikkaa tangosta n. ½cm:n paksuisia viipaleita ja painele voideltuun vuokaan reunoja
myöten. Jos taikina menee yli reunojen, leikkaa ylimääräinen taikina veitsellä pois.
Jos käytät taikinan piirakkaan jossa täyte täytyy kypsentää, esipaista pohja. Eli laita pohja 180-asteiseen
uuniin n. 12minuutiksi, jolloin se saa hiukan väriä, mutta kypsyy läpikotaisin.
Kun piirakkapohja on kypsennetty, levitä pohjalle täyte ja paista ohjeessa annetun ajan verran.
Sitruuna-limetorttu
Tein tämän ohjeen hieman muunnellen, Jamie Oliverin eräästä kirjasta, samasta missä tuon
muropohjankin ohje löytyy. Oikeeseen ohjeeseen olisi tullut 8 iso kanamunaa, mikä kummastutti
suuresti, nimittäin se on mielestäni aivan hävyttömän iso määrä!
Ja täyte hyytyi ilmankin noin suurta määrää kanamunia.
Parhaimmillaan nautittuna kylmänä, löysäksi vatkatun kermavaahdon sekä hiukan pakkasen
huuruisien vadelmien kera.
1 esipaistettu murotaikinapohja
5 kanamunaa
3dl kuohukermaa
1dl sitruunanmehua
1,5dl limen mehua
4 limen raastetutkuoret
3dl sokeria
Tämän upean, kermaisen ja kirpsakan tortun pohja kannattaa sivellä kanamunalla ennen täytteen laittamista
näin pohja pysyy kuivana ja rapeana.
Kun olet esipaistanut piirakkapohjan vatkaa sokeri ja munat kulhossa kovaksi vaahdoksi.
Kääntele sitten varovasti joukkoon kerma, sitrusmehut ja limen kuori. Pane vuoka uudelleen uuniin ja kaada
pohjalle täyte -näin se pysyy paremmin vuoassa eikä pääse roiskumaan yli.
Koska ainut juttu mikä itseltäni tämän tortun tekemisessä "epäonnistui" oli se, että en ollut kovinkaan
tyytyväinen pinnan koostumukseen, koska siihen jäi sellainen "kelmu", siksi mietin toisen tavan
miten tuon täytteen voisi tehdä ja joka voisi toimia. Eli vatkaat sokerin ja munat edellisen
ohjeistuksen mukaan, lisäät kerman sekä siivilöidyn sitrusmehun, sitten laitat torttu pohjan ylle
siivilän ja kaadat täytteen sen kautta piirakkapohjan päälle, näin mahdollisesti muodostunut vaahto jää
pois. Sitten lopuksi lisäät limen kuoret ja sekoitat lusikalla limen kuoret täytteen sekaan.
Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 40-45minuuttia tai niin kauan, että
täyte on kiinteää, mutta silti vielä keskeltä kermaisen pehmeää.
Anna jäähtyä muutaman tunnin.
Tarjoile huurteisten vadelmien ja kermavaahdon kanssa.
Nam!
Näyttääpä hyvältä, pitää varmaan kokeilla.
VastaaPoistaTuo piirakka on kyllä tekemisen arvoista :) Ainut vain, kun itse tein sellaseen lasiseen tavallisen kokoiseen pyöreään piirasvuokaan, niin täytettä tuli aivan tajuton määrä, mutta meni se sit loppuen lopuks melki kokonaan piirakkaan kun vähän kuori tullutta vaahtoa pois.
VastaaPoistaToi limetti piirakka täytyy testata heti mahollisuuden tultua. Kaikki lime/sitruuna leivonnaiset on ihan täyttä herkkua. Kokeiltu on sitruuna tiramisu ton suklaisen version tilalta ja seki oli aivan mielettömän hyvää...
VastaaPoistaOi, sitruuna tiramisu, nam. Varmaa hyvää! Ittekki rakastan kaikkee sitruuna juttuja :)
VastaaPoistaNAMSSSSSSSSS näyttää niiiiiiiiiiin herkulta!! ihana!! lurpssss :DD
VastaaPoistaToi ON todellakin oikeesti hyvää. Suosittelen kokeilemaan ;)
VastaaPoista