lauantai 29. elokuuta 2009

Jamien uuni broisku kanttarellirisotolla, uuni vihanneksillä ja samettisella timjami kastikkeella

                             
Eli tämä maanmainio ohje on on koottu Jamie Oliverin kirjasta löytyvät uunikanan ympärille,
ohjetta soveltaen. Mukana upea kanttarelli risotto, kanan kanssa loppuvaiheessa paistetut uuni-
vihannekset ja valkosipulin kynnet. Kokonaista uuni broileria en ennen ollut yksin tehnyt, mutta siitä
tuli todella hyvän makuinen!
 Kun suunnittelin tätä ateriaa, en osannut päättää minkälaisen
kastikkeen tekisin joten äiti ehdotti tuollaista perus kastiketta, 1/3 osaa kanalientä, kermaa sekä
valkoviiniä tai siideriä. Joten siis päätin tuosta ideasta muunnella omanlaisen kastikkeen,
jota sitten keittämisen ohella kehittelin ja yllätyksekseni siitä tuli kerrassaan upean makuinen,
kerrassaan ihanan samettisen koostuksen omaava kastike. Ehdottomasti kokeilun arvoinen ruoka!
*
Uuni Broileri
Annos 4 hengelle
1 pakastettu kokonainen broileri. (Noin 1kg 400g)
sormi suolaa, tai normaalia suolaa ja myllystä jauhettua mustapippuria
3 kourallista tuoreita yrttejä ( Itse käytin basilikaa, persiljaa ja oreganoa muistaakseni)
revittynä ja hyvin hienonnettuna.
oliivi öljyä tai jos löytyy niin Borges:in Natural Aromatic Oils; Olive Oil with
Lemon peel. Todella hyvän makuinen sitruunan aromi mukana.
1 sitruuna halkaistuna
4 laakerin lehteä revittynä
2 tuoretta rosmariinin tai timjamin oksaa
*
Uuni Juurekset
Bataatti reiluina lohkoina
Porkkanoita pitkittäin reilun kokoisina siipaleina
Muutama sipuli
Kokonainen valkosipuli kuorineen kahtia halkaistuna
Sormi suolaa ja msutaakippuria
Hunajaa
Soijaa maun mukaan
Olive Oil with Lemon Peel
*
Kanttarelli risotto
Reilut 3dl Risotto riisiä (Risella tai joku muu vastaava)
Oliivi öljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia
2kpl valkosipulin kynttä
2,5-3 dl kanalientä
1,5-2 dl valkoviiniä
0,5-1 dl kermaa
1dl parmesaanijuustoa
2-3rkl voita
200g  tai enemmän kanttarellejä
Timjamia
Suolaa jos haluaa ja ripaus myllystä jauhettua mustapippuria
*
Timjami kastike
Kanalientä
Valkoviiniä tai siideriä
kermaa
kahdesta neljään kokonaista timjamin oksaa
mausteita maun mukaan, esim pieni ripaus musta pippuria, suolaa hitunen, timjamin
maun on kuitenkin päästävä kastikkeessa hyvin esiin. En tarkalleen muista mitä mausteita itse laitoin, mutta jos en nyt kamalasti valehtele niin en noitten timjamien lisäksi tainnut laittaa kun muutaman pyöräytyksen mustapippuria, jos sitäkään.
*
Uuni broileri: Laita suht korkea reunainen uunivuoka 225 asteeseen uunin ja kuumenna.
Huuhtele broileri ja taputtele mahdollisimman kuivaksi. Hiero vatsa onteloon sekä suolaa sekä
pippuria ja jonkun verran yrttejä. Tee broileriin viiltoja, myös koipiin, kauttaaltaan minne sitten voit tunkea yritit, suolaa ja öljyä. Itse tein näin koska en ennen ollut uuni broileria tehnyt ja näin oli helpompi, mutta osatessasi voit myös irroittaa nahan rintalastasta varovasti ja tunkea yrtit sinne sisään. Valele kanan pintaan
öljyä. Tunge linnun vatsa onteloon laakerin lehdet, tinjamin oksat sekä halkaistu sitruuna.
Sido lintu mahtollisimman hyin jotteivat sitruunat ynnä muut pulpahda paistamisen aikana ulos.
Muista maustaa broileri suht reilusti, koska se imee paljon maustetta ja vaikka määrä tuntuisi
isolta, niin ei se maistu loppuen lopuksi niin vahvalta.
Ota kuumennut astia uunista ja lorauta sinne oliiviöljyä.
Aseta lintu kyljelleen astiaan ja laita uuniin. Anna ruskistua n. 5 ´minuuttia, itse
käytin tässä vaiheessa grilli vastusta ja tarkkailin kanaa ettei se kärtsäisi.
Käännä sitten toiselle kyljelle ja sama homma. Käännä sitten rintapuoli ylöspäin. ja kypsennä 225 asteessa
tunnin ajan, uunista riippuen. Valele lintua aina välillä vuokaan tippuneella nesteellä ja rasvalla.
*
Uuni Juurekset:
Pilko vihannekset ja lisää noin puoli välissä broilerin paistamista uuni vuokaan. Lisää mausteet pinnalle ja
anna kypsyä uunissa broilerin ympärillä.
*
Kanttarelli risotto:
Kuullota sienet ja sipuli voissa ja lörauksessa öljyä pannulla ja mausta suolalla. Kanttarellejä ei tarvitse silputa pieneksi silpuksi vaan ne voi jättää ihan hyvän kokosiksi.
Voit myös paistaa kuivalla pannulla jos haluat.
Nosta erilliseen astiaan lepäämään.
Kaada kattilaan/ pannulle öljyä ja lisää riisi. Lisää hetken kuluttua silputut valkosipulin kynnet.
Pilko valkosipulin kynnet mielummin veitsellä niin maku tulee hyvin esiin. Äläkä paista liikaa, muuten
niistä tulee ikävän kitkerän makuisia.
Kaada joukkoon ensin jonkin verran valkkaria. Sekoita niin, että nestettä haihtuu. Lisää loppu valkkari
ja anna nesteen haihtua ja riisin kypsyä miedollä lämmöllä hämmentäen.
Lisää nyt kanaliemestä osa ja anna imeytyä riisiin, jonka jälkeen voit lisätä vähitellen loppua kanalientä.
Lisää lopuksi joukkoon kerma, parmesaani raaste, hienonnettu timjami, voi ja sipulit sekä sienet.
Mausta suolalla ja pippurilla, jos arvioit sen olevan tarpeen.
*
Timjami Kastike:
Kaada kanaliemi ja valkoviini kattilaan. Lisää myös kokonaiset timjamin oksat. Anna keittyä
kasaan ja timjamin maun liukenevan kastikkeeseen. Kun osa liemestä on kiehunut kasaan voit lisätä kerman
ja antaa poreilla vielä hetken. Jos haluat kastikkeesta mahtavan samettisen ja kuohkean
voit siivilöidä sen tiheän siivilän läpi niin samalla saat timjamin oksat pois.
Jos haluat voit lisätä joitakin mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti